Vis respekt for rustvognen

Rustvogn_Et fint farvel

Vi vil så gerne have, at alle viser hensyn og respekt over for afdøde mennesker og deres pårørende; også i trafikken. Alle ved vel efterhånden, at man bør stoppe op, når en rustvogn med en kiste kører forbi, hvis man er til fods. Men hvad bør man gøre, når man er i bil?

Hvad siger loven?

I Færdselslovens § 7 stk. 6 står der: ”Trafikanter skal give fri passage for forsvarets og redningsberedskabets kolonner, grupper af børn under opsyn af leder, ligtog eller andet sluttet optog.” Det betyder i praksis, at rustvogne med kister og eventuelt følge har forkørselsret, og følget må faktisk gerne køre over for rødt for at følge rustvognen. Du bør derimod bestræbe dig på ikke at komme til at genere hverken rustvogn eller følge ved for eksempel at overhale eller skille følget fra rustvognen. I praksis kan det måske være svært at se, at der er en rustvogn foran de langsomt kørende biler, men hvis du tænker tanken, kan det måske være lettere at se.

Desværre findes der flere udsagn fra forskellige bedemænd om, at nogle mennesker ikke respekterer rustvognskørsel med kister. Folk kan endda finde på at råbe ad bedemændende eller gøre upassende tegn. Det er en trist udvikling.

Hensyntagen

Respekt for rustvognen 1

I vores smukke rustvogne har vi gardiner, og når de er nede, skal du ikke tage hensyn til rustvognen som andet end en almindelig trafikant. Er der ingen kiste i rustvognen, gælder det samme naturligvis.

Kommer du forbi en kirke, hvor der står en rustvogn uden for, og hvor følget er på vej ud, er det ikke pænt at tale højt, grine, løbe, telefonere eller have store bevægelser. Vis gerne at du respekterer de pårørendes følelser. Du kan eventuelt vælge en anden vej, så du ikke er nødt til at gå gennem følget eller vente til rustvognen og følget er kørt. Vent helst på afstand af indsætningen af kisten i rustvognen. Det er ikke meningen, at du skal deltage i dette sidste farvel, med mindre du kendte afdøde.

I mange tilfælde står følget tilbage, når rustvognen kører, og følget vil typisk se efter rustvognen. Det er vigtigt for de pårørende, at deres udsyn til rustvognens bortkørsel ikke hindres, indtil rustvognen er væk / kørt om et hjørne. Gå derfor så vidt muligt ikke ind i deres synsbane. Hvis du har et barn eller flere med dig, så er det godt at du viser denne respekt, men vent med forklaringen til I er jer selv igen. Det er godt at tale med børn om disse ting. Så ved børnene senere, hvordan de bør opføre sig i en uvant situation. Det kan også være en god mulighed for at tale med børn om sorg og gammel overtro i forbindelse med døden.

Færdselsloven

©Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Tid er relativ

Tid er et relativt begreb

Tiden er en underlig størrelse. Et minut består af 60 sekunder. En time består af 60 minutter, men et døgn består af 24 timer. Vi

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft