Begravelse RandersBorup sogn

Borup Sogn er et sogn i Randers Søndre Provsti (Århus Stift). Sognet er beliggende i Randers Kommune (Region Midtjylland). Indtil Kommunalreformen i 2007 lå sognet i Randers Kommune (Århus Amt), og indtil Kommunalreformen i 1970 var Borup Sogn en del af Støvring Herred (Randers Amt). I Borup Sogn ligger Borup Kirke.

Et centralt arkæologisk artefakt fra Borup Sogn, er Borupstenen. Stenen blev fundet under en renovering af stenbrolægningen omkring Borup Kirke i 1995. Borupstenen er en runesten fra 970-1020 i yngre vikingetid. Runestenen lå som tærskelsten under norddøren med runesiden opad. Borupstenen, der i dag står i Borup Kirkes våbenhus, består af granit/gnejs og er 170 cm høj og 80 cm bred.

Inskriptionen, der er skrevet på olddansk og med runer fra vikingetid, lyder: “Asi/Æsi resþi sten þænsi æftiR Þorgot, faþur sin, Bofa sun, bæstan(?) þægn.”

Oversat lyder indskriften: “Asi (Æsi) rejste denne sten efter Thorgot, sin fader, Boves søn, den bedste(?) thegn.”

Det er ikke utænkeligt, at den Bove, der omtales i indskriften, har været grundlæggeren af landsbyen. Den stedlige dialektudtale af Borup peger tilbage mod et tostavet forled, der kan rekonstrueres som olddansk Bóva-þorp. Stednavne på -rup, -strup, -drup m.fl. (gammeldansk -thorp) menes generelt at være grundlagt i senvikingetiden og i middelalderen, og tilstedeværelsen af en vandmølle samt sognets bebyggelseshistorie synes at understøtte en teori om, at Borup har været et stormandssæde.

Begravelse i Borup Sogn

En bisættelse/begravelse i Borup Kirke i Randers aftales i samarbejde med bedemanden og præsten.

Vi kan hjælpe med at arrangere bisættelsen/begravelsen i Borup Kirke. Kontakt os gerne for en snak omkring hvordan vi kan hjælpe dig.