Sletning af de digitale fodspor

Smartphone_display

Ting bliver liggende på nettet, medmindre du fjerner dem

Der er i dag meget snak om, hvordan man får ting til at forsvinde fra internettet, og om det i det hele taget er muligt at få ting fjernet fra nettet. Når en person dør, vil der i mange tilfælde også være ting på internettet, som de efterladte gerne vil have fjernet. Hvis den afdøde fx havde en Facebook profil, vil man jo nok gerne have den lukket som pårørende, medmindre man vil have den lavet om til en mindeside. Det samme gør sig naturligvis gældende for eventuelle andre konti såsom mailkonto, Instagram, LinkedIn, Twitter, Dropbox osv.

Hvad kan man selv forberede?

Facebook_Digitale_fodspor

Men hvordan skal man forholde sig som pårørende? I første omgang vil det være en god idé at undersøge, om afdøde har efterladt nogle papirer med diverse koder til de forskellige konti. Man skal naturligvis være forsigtig med at skrive sine adgangskoder op, men hvis koderne ikke giver adgang til personfølsomme/økonomiske oplysninger, kan man fortælle koderne til sine nærmeste, alternativt skrive dem ned og opbevare dem sammen med sine øvrige papirer på et forsvarligt sted. Koderne kan gøres svære for udenforstående at bruge, hvis de for eksempel stilles som spørgsmål, som kun de pårørende kender svaret på som for eksempel, hvad hed børnenes første kæledyr, og hvor gammelt blev det?

Lukning af konti uden koder

Google_digitale_fodspor

Hvis man som pårørende ikke kan finde koderne, er der stadig flere muligheder for at slette diverse konti på internettet. Det kræver noget arbejde, og hos de fleste firmaer såsom Facebook kræves der bevis i form af en dødsattest eller en skifteretsattest for at lukke en konto eller omdanne den til en mindeside.

E-Boksen lukkes automatisk for alle ved et dødsfald, men dine pårørende kan søge om adgang ved hjælp af en formular på E-boksens hjemmeside. Der kræves dog en skifteretsattest og i nogle tilfælde en skiftefuldmagt.

Borger.dk er jo en genvej til dine sygdomsoplysninger, men der lukkes fuldstændig ved et dødsfald. Dine pårørende må her kontakte lægen for at få informationer. I forhold til SKAT må de kontaktes direkte, hvis der skal bruges oplysninger fra dem.

Din e-mail kræver, at dine pårørende kender koden for at kunne lukkes. Det samme gør andre konti for eksempel:

Luk en Google konto https://support.google.com/accounts/answer/32046?hl=da

Luk en Linkedin konto https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/63/closing-your-linkedin-account?lang=en

Luk eller skjul en YouTube kanal https://support.google.com/youtube/answer/55759?hl=da

Luk en Snapchat konto https://support.snapchat.com/da-DK/a/delete-my-account1

Facebook er lidt speciel fordi, de har en formular, der skal udfyldes. Den kan du finde her:

Luk en Facebook konto https://www.facebook.com/help/contact/?id=228813257197480

For at lukke en e-mail, en Twitter og en Instagram konto er det som hovedregel nødvendigt at logge ind på kontoen

Hvis man ikke har koderne til afdødes konti, kan man stadig godt få lukket dem. Det kræver en skriftlig henvendelse til de enkelte firmaer, og at man vedlægger en dødsattest og en skifteretsattest – for det meste på engelsk.

Se i øvrigt også vores tjekliste over, hvad man skal forsøge at huske i forbindelse med et dødsfald:

https://www.etfintfarvel.dk/det-der-kan-vaere-svaert-at-huske/

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Markering af Commonwealth grave

Krigsgrave

På en lille kirkegård mellem Blåvand og Vejrs Strand ligger en lille kirke ved navn Mosevrå. På den lille kirkegård er der selvfølgelig begravet fiskere

Kirkens farver

Kirkens farver

Hvorfor er pinsen rød og påsken lilla? Farverne i kirken skifter, afhængig af kirkeåret, og afhængig af, hvilke begivenheder der er sket på de forskellige

Genoplivning af mennesker

Genoplivning af mennesker

Førstehjælp, hjertemassage og sygehusenes beredskab til genoplivning er velkendte i Danmark. Mange mennesker har taget et førstehjælpskursus, og når man tager kørekort i Danmark i

Ambulancens historie

Ambulancens historie

I mange, mange år måtte lægerne rykke ud til syge eller tilskadekomne patienter. Desværre var det ofte for sent, for når lægerne nåede frem, var

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa