Skovbegravelser

Begravelse i skoven

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov?

Over hele landet findes der nu skovbegravelsespladser. Her kan man mod betaling få sin urne sat ned ved et træ i ikke-indviet jord. Skovbegravelsespladserne er for alle uanset tro og kirkelige tilhørsforhold, og det er naturen, som bestemmer her. Urnegravstederne er ikke små, velholdte gravpladser, men de er derimod en del af den natur, som omgiver dem.

Siden 2008 er det lovligt at få sat en urne ned på en godkendt skovbegravelsesplads. Her er altså ingen kistebegravelser tilladt, men det er tilladt at afholde en ceremoni med eller uden præst, som man selv ønsker det. Man kan selv sætte urnen i jorden i det på forhånd oprettede sted, personalet kan hjælpe, og bedemanden kan nogle gange også være behjælpelig med nedsættelse af urnen.

Oprindelig opstod idéen om skovbegravelser i Tyskland og Schweiz. Det var en mand ved navn Sauter, som fik idéen, og han oprettede en skovbegravelsesplads på et stykke af sin egen jord. Efterhånden fik han tilladelse til at oprette flere skovbegravelsespladser, og idéen har nu spredt sig til Holland, Østrig, Sverige og England for blot at nævne nogle af landene.

På en skovbegravelsesplads er der ingen vedligehold for de pårørende, men de pårørende har stadig et bestemt sted at gå hen i modsætning til det, der sker ved en askespredning over åbent vand. En askespredning over åbent vand giver jo naturligvis ingen vedligehold for de pårørende, og samtidig kommer den afdøde tæt på naturen, hvilket mange gerne vil i dag, men for de efterladte er der jo ikke et bestemt sted at gå hen og mindes.

DSC 0666 Kopi


På en skovbegravelsesplads gælder de samme regler som i skovloven. Det betyder, at man må gå overalt i skoven, dog kun til fods, fra klokken 6.00 morgen til solnedgang, og på faste stier og veje må man også cykle i samme tidsrum. Man må gerne tage sin hund med, men den skal føres i snor – og selvfølgelig samler man eventuelle efterladenskaber op.

Gravstederne er fredet i minimum 10 år, man kan tilkøbe ekstra år, og på mange af skovbegravelsespladserne kan man få lov til at have en lille mindesten/plade, (A5 størrelse), med navn og eventuelle datoer. Stenen/pladen skal ligge fladt på jorden, og der må ikke lægges blomster, lys eller andet på graven.

Man kan besøge den nærmeste skovbegravelsesplads og udvælge sin egen plads – eller en pårørendes plads – og derefter kontakte den lokale afdeling. På skovbegravelsespladserne er der forskellige muligheder for urnesteder. Der er enkeltpladser, dobbeltpladser fler-familietræer, (det vil sige maksimum to familier omkring et træ) og familietræer, (det vil sige en stor familie rundt om et træ, og kun den familie). Priserne varierer naturligvis efter, hvilken løsning man vælger, og den kan også variere en smule fra sted til sted. Typisk betaler man et beløb ved reservation af gravstedet, og prisen for urnenedsættelsen og selve gravstedet afhænger af den enkelte kommune.

DSC 0664

Hvert enkelt træ er mærket med et lille nummer, så skovfogeden altid ved, hvilke pladser, der er ledige, og hvem der er nedsat hvor. Det betyder i praksis, at hvis man gerne vil besøge tante Ys sidste hvilested på skovbegravelsespladsen, men man ikke ved, præcist hvor urnen er sat ned, kan man få disse oplysninger hos skovfogeden.

Når der skal nedsættes en urne, gør skovfogeden det udvalgte sted klar. Han/hun graver ned til omkring en meters dybde, dækker bunden af hullet med gran og lægger gran omkring hullet, så det ser pænt ud. Ved siden af hullet anbringer skovfogeden en spand med skovmuld. Nu kan man afholde en ceremoni, hvis det ønskes, eller man kan blot sænke urnen ned i hullet. Hvis man afholder en ceremoni, er det de efterladte, som bestemmer indholdet af ceremonien. Der må gerne synges, bedes og spilles musik på instrumenter – ikke elektronisk musik – og i det hele taget tages afsked, som familien ønsker det. Dog skal reglementet for skovbegravelsespladsen naturligvis overholdes.

Efter ceremonien dækkes hullet med skovmuld. Dette kan man selv gøre, eller man kan bede skovfogeden gøre det. Under alle omstændigheder sørger skovfogeden for, at gravpladsen fremstår pæn og naturlig.

Man skal huske at gøre opmærksom på det, hvis man ønsker sig en skovbegravelse. Dette kan man eventuelt gøre i Min sidste vilje, som du finder HER

En liste over landets skovbegravelsespladser finder du HER og HER

© Et fint farvel

Seneste indlæg

Tid er relativ

Tid er et relativt begreb

Tiden er en underlig størrelse. Et minut består af 60 sekunder. En time består af 60 minutter, men et døgn består af 24 timer. Vi

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Testamente

Testamente

Har du brug for at lave et testamente? Er det noget, du har tænkt over? Hvorfor mener mange, at det er vigtigt at have lavet

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft