Plejetestamente

Plejetestamente

Alle mennesker uden undtagelse er i risikogruppen for at blive demente. Demens er ikke nødvendigvis lig med Alzheimers men derimod dækker begrebet demens over en række sygdomme i hjernen, som afføder hukommelsesbesvær og almen svækkelse af hjernens funktioner.

Demens har ikke nødvendigvis noget med alder at gøre, men risikoen for at blive dement stiger med alderen. De hjernesygdomme, som udvikler sig til demens, kan som regel ikke kureres, men mange af dem kan behandles og udsætte det uundgåelige – nemlig at man mister hukommelsen helt eller delvist.

De nyeste tal viser, at der hvert år registreres cirka 8.000 nye tilfælde af konstateret demenssygdomme. Der er i øjeblikket cirka 89.000 mennesker over 60 år i Danmark, som lever med en demenssygdom. Dermed er der også mange pårørende, som lever med denne sygdom. Sygdommen udvikler sig gradvist i takt med at hjernens funktioner påvirkes, og hukommelsen forsvinder gradvist.

elder 1471399 640

Alle disse mennesker har ønsker til deres liv, for selv om man er syg og ikke kan huske meget, vil man alligevel måske ikke iføres nederdel, hvis man altid har gået i lange bukser. Derfor er det en god idé at tænke over at lave et plejetestamente. Et plejetestamente er, som nævnt, ikke juridisk bindende, men plejepersonalet skal i videst muligt omfang tage hensyn til de ønsker, du har nedskrevet i plejetestamentet.

Selvfølgelig kan man fortælle sine ønsker til sine pårørende, og man regner med, at de pårørende kender én godt og kan tage stilling til ting ud fra dette kendskab. Men det kan være svært for de pårørende at tænke over, hvilke ting, der kan være vigtige. Er det for eksempel vigtigt med påklædningen for dig? Eller er det vigtigere, hvilken musik du kan lide at lytte til? Her kan et plejetestamente være en stor hjælp for både de pårørende og for en eventuel institution såsom et plejehjem.

På Alzheimerforeningens hjemmeside kan du finde et udkast til et plejetestamente, men du kan også lave et selv. Nogen har lavet en lille bog med fotos af gode minder og bekrivelser af minderne, så andre også kan læse dem og dermed snakke om dem. Nogen har lavet en tegning / et maleri med ønsker. Nogen har lavet en plantegning over hvilken type bolig de gerne bo i. Nogen har skrevet digte – ja, mulighederne er mange, men det vigtigste er, at du overvejer tanken om at efterlade dine ønsker, hvis du skulle blive ramt af demens.

ensomhed 3

Kan demens ikke undgås? Måske ikke, men der er ting, du selv kan gøre for at nedsætte din risiko for at blive ramt af denne sygdom. Vi ved alle, at det er bedst at lægge tobakken væk, drikke mindre alkohol, spise sundt og dyrke motion. Men vidste du også, at du hjælper din hjerne til at undgå/udskyde demens ved at være socialt aktiv? Hold god kontakt til folk, du kan grine sammen med og lær gerne nye mennesker at kende. Du kan for eksempel deltage i et kursus på en aftenskole. Giv din hjerne noget at arbejde med, du kan for eksempel skrive dagbog, læse, løse sudoku, lægge puslespil eller lignende. Det er også en god idé regelmæssigt at få tjekket dit blodtryk og kolesteroltal, og hvis du har diabetes, skal den være velbehandlet.

Her finder du idéer til hvordan et plejetestamente kan se ud.

Og her kan du spille gratis sudoku og andre små spil på nettet.

© Et Fint Farvel

Seneste indlæg

Tid er relativ

Tid er et relativt begreb

Tiden er en underlig størrelse. Et minut består af 60 sekunder. En time består af 60 minutter, men et døgn består af 24 timer. Vi

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft