Omsorg

Vis omsorg

I dagens Danmark har vi et stærkt og godt velfærdssystem, men vi må også selv være der for hinanden. Selvfølgelig var der stor omsorg over for andre, da Coronaen hærgede værst, og helt aktuelt udviser rigtig mange mennesker omsorg for Ukraine – både for landet og befolkningen – både herhjemme og i Ukraine. Der bliver lavet indsamlinger – blandt andet pengeindsamlinger til nødhjælp og tøjindsamlinger til familier – og mange tilkendegiver deres støtte med Ukraines befolkning på forskellig vis, men vi må ikke glemme alle de andre små måder vi også kan vise andre omsorg.
 
Når du besøger dine ældre familiemedlemmer, når du smører madpakker til dine børn, fodrer dine kæledyr eller giver din elskede et knus er det alt sammen udtryk for omsorg. Du vil gerne gøre de andre glade, trygge og godt tilpas.

Men kan man udvise omsorg over fremmede mennesker også?

Kender du det med, at man står i en kassekø og har travlt? Og selvfølgelig er der en kunde foran dig, som ikke kan få sit dankort kørt igennem eller som skal betale med mange små kontanter. Mange gange står man så og bliver en smule irriteret, for man har jo selv travlt. Det kan også være bonen i kasseapparatet, som skal skiftes, eller en vare, som går forkert ind. Uanset hvad forsinkelsen skyldes hører man tit menneskers højlydte utålmodighed i køen. Kan man i stedet udvise omsorg her?

Jo, man kunne jo smile til de andre i køen, have sine egne varer parat og ikke mindst – se kassemedarbejderen i øjnene og smil til vedkommende; også selv om de eventuelt lavede en fejl. Det er også omsorg.

gamle omsorg

Det er naturligvis gammeldags høflighed at rejse sig for ældre eller gravide i offentlige transportmidler, så de kan sidde ned, men meget gammeldags høflighed er faktisk også omsorg. Hvis man definerer omsorg som noget, der hjælper andre eller gør andre glade, så er der mange steder, man kan sætte ind. Hvis du for eksempel går en tur i et villakvarter om sommeren og ser et menneske i en forhave, så stop gerne op og komplimenter haven. Det kan så måske føre til en lille snak. For nogle mennesker er det måske den eneste snak de får den dag.

Vi har alle sammen travlt i dag. Før i tiden, dengang man skulle bruge tid på at skrive en hilsen i hånden, putte den i en kuvert, adressere kuverten, sætte frimærke på og smide hilsenen i en postkasse, fik de fleste mennesker faktisk flere hilsener, end mange får i dag. Det er da tankevækkende.

Før i tiden var der plads til vagabonder, som fik en madpakke, når de kom til folks dør. I dag skal sælgere af bladet ”Hus Forbi” være heldige, hvis folk stopper op og giver sig tid til at overføre penge for bladet via MobilePay – der er jo ikke så mange mere, som går med penge i lommen. Før i tiden var der plads til det lokale lidt specielle menneske, og ingen gik forbi andre, som så ud til at se ud til at have brug for hjælp. I dag går mange mennesker forbi, hvis de ser et andet menneske ligge på en bænk – for ”han/hun er vel bare påvirket af noget”, og ”det er der andre, som tager sig af”. Men nogle gange er det andet menneske måske i knibe eller er blevet virkelig syg og har brug for hjælp. Det kan man kun finde ud af ved at stoppe op og undersøge sagen. Det er også omsorg.

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Testamente

Testamente

Har du brug for at lave et testamente? Er det noget, du har tænkt over? Hvorfor mener mange, at det er vigtigt at have lavet

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft