Når vores forældre bliver gamle

Når vores forældre bliver gamle

I dagens Danmark bor vi ikke nødvendigvis rundt om hjørnet fra vores forældre. Vi holder tit kontakten med telefonopringninger og mails. Vi passer vores jobs og vores børn, og måske er vores børn selv i gang med at blive forældre, så vi også passer børnebørn ind i mellem – kort sagt – vi har travlt; måske for travlt.

Oven i vores egne liv skal vi også til at forholde os til, at vores forældre efterhånden bliver ældre og får mere brug for vores hjælp. Verden bevæger sig hurtigt, og når man har nået midt 70’erne eller er blevet ældre, kan det tit være svært at følge med. En så simpel ting som en fastnettelefon eksisterer stort set ikke længere, og det kan give anledning til problemer, når man er gammel.

Hvis jeg skal ringe til min far, skal mobilen ringe mindst to gange, altså mindst to opkald, for at han kan nå at tage den, selv om han går med den i lommen. Muligheden for at få en god snak med ham i telefonen er dog i høj grad til stede, for han vil gerne snakke og er altid positiv, men det kan være svært for ham at høre, hvad der bliver sagt i telefonen, for mobiler og høreapparater passer ikke altid sammen.

Min mor ringer ind i mellem og vil have hjælp til sin mobil. Seneste gang sagde hun, at alle hendes kontakter var forsvundet, og om jeg ikke lige kunne ordne det? Det er meget svært at ordne en mobiltelefon på afstand, og irritationen kan godt snige sig ind, men det er til tider også temmelig morsomt at forsøge at hjælpe med at løse et telefonproblem på afstand. Til tider går der nærmest ”Goddag mand økseskaft” i det, men jeg forsøger selvfølgelig alligevel, og så ser vi på det i weekenden, når jeg kommer på besøg.

test pattern g78cd0f623 640

Mor igen et par dage senere: ”Alle kanalerne på din fars fjernsyn er forsvundet. Hvad skal vi så gøre?” Far ser meget fjernsyn i sin seng på grund af sit helbred, og for ham er det nærmest en katastrofe, hvis fjernsynet ikke duer. Mit svar blev: ”Har I prøvet at….” men det endte med, at jeg måtte råde mor til at spørge naboen, som er tættere på rent fysisk, end jeg er.

Der er mange af disse spørgsmål til alt det nye i samfundet, og jeg kan ikke altid hjælpe, men jeg gør forsøget. Mor kan ikke lide at spørge andre, for det gør man ikke. Man ligger ikke nogen til last, man klarer sig selv, og børnene hjælper selvfølgelig til.

Det kan være tålmodighedskrævende at forsøge at hjælpe sine forældre, men en gang imellem skal man tænke sig om, når man er ved at miste tålmodigheden, fordi de ikke forstår, at man ikke kan hjælpe dem med et mobiltelefonproblem gennem telefonen, fordi man ikke kan se deres telefon.

Men når man så tænker over, at vi næsten alle løber rundt med en mobil i nærheden, mens der i 1950’erne kun var omkring 60.000 danskere, som havde en telefon, så kan man godt forstå, at det kan være svært at forholde sig til en verden, hvor tingene er gået så hurtigt.

Jeg er så inderlig taknemmelig for, at jeg har begge mine forældre endnu. De bor stadig i eget hus og får ikke hjælp fra nogen. De har en privat rengøringshjælp, men ellers klarer de sig selv. Vi hjælper naturligvis også til ind i mellem, min mand klipper for eksempel deres hæk, men deres største problem er at finde ud af alt den moderne teknologi, og præcis dér, er hjælpen vigtig for dem.

Seneste indlæg

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Testamente

Testamente

Har du brug for at lave et testamente? Er det noget, du har tænkt over? Hvorfor mener mange, at det er vigtigt at have lavet

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft