Når vores forældre bliver gamle del 2

Ring til de ældre

I sidste indlæg skrev vi om nogle af de besværligheder, der kan være ved at blive gammel og ikke at kunne tackle moderne ting som fx mobiltelefoner.

Mange ældre mennesker kan også opleve at få problemer med at spise og dermed holde vægten. Det er helt kendte fakta, at en krop, der ikke får god næring får langt sværere ved at holde sig rask og frisk.

Når vi besøger min svigermor, går snakken lystigt og længe. Hun fortæller gladelig om mange ting, og hun sætter stadig gerne en plade på grammofonen. Men der er også mange bekymringer og mange klager over vores nye verden. Hvorfor har man for eksempel bygget noget så grimt som Hotel Alsik midt i byen, og hvorfor kører lægerne ikke ud til patienterne mere? Det kan man så smile lidt af og gå videre med et andet samtaleemne.

gullash 1

Min svigermor er for eksempel en af de ældre mennesker, som pludselig tabte sig en del. Hvad gør man så? Man kunne jo for eksempel tilbyde at lave noget god og nærende hjemmelavet mad og spise maden sammen med den ældre. Hjemmelavet mad er nogle gange mere fristende end den mad, man kan købe præfabrikeret i diverse supermarkeder.

Måske vil den ældre også gerne med ud at handle. Dels går der noget tid med det, og dels kan de få snakket med andre mennesker. Det kan være svært som pårørende, at man både skal hjælpe med mange praktiske ting, men mange ældre har måske også en helt bestemt holdning til, HVORDAN opgaven skal løses. For eksempel kan den føromtalte handletur forårsage uventede udfordringer i form af blandt andet den ældres holdninger til, at ”Føtex er en grim og rodet butik, og Kvickly har kun deres discount kød af dårlig kvalitet”. Så er gode råd dyre, for slagtere er der ikke så mange af som tidligere, desværre, men man kan jo også vælge at sige – på en pæn måde naturligvis – at nu handler vi HER i dag.

Corona bekymringer og den deraf følgende ensomhed har også præget vores ældre. Det kan være rigtig trist at spise alene hver dag. Nu hvor restriktionerne er løftet, kan man undersøge, om det måske er muligt at få en spiseven eller spise sammen med en ven/veninde oftere. Man kan også som pårørende ringe hver dag ved aftenstide og høre om dagens begivenheder; det hjælper alt sammen. Forårets snarlige komme hjælper heldigvis lidt på humøret rundt omkring, for der har man mere lyst til at gå ud og bevæge sig og dermed bliver den ældre også mere sulten.

danish currency g06c5eb5fa 640 1

Økonomi og penge kan være et andet problem for den ældre; især for en gammel kvinde, som pludselig bliver alene. Da min svigerfar levede, var det ham, der stod for alt det økonomiske. Da han døde, skulle min svigermor pludselig stå med alt. Det tog flere måneder før alt var ført over i hendes navn. Man tænker ikke nødvendigvis over, at en ting som en bilforsikring selvfølgelig bør stå i begge navne.

Økonomi er også en teknologisk udfordring for de ældre i vores samfund. Selvfølgelig kan man blive fritaget for NemID, men éns bank har ikke nødvendigvis åbent for personligt fremmøde ved kassen mere. Man kan hæve penge i automaten, men hvad nu hvis man har spørgsmål til sin konto? Dette kan til dels – måske – afhjælpes ved at investere i en IPad, så man kan hjælpe den ældre let og hurtigt. En IPad eller anden tablet kan også bruges til at se billeder på, som familie og venner kan sende til én. For eksempel kan man måske se billeder af sine barnebørn, hvis man bor langt væk. Desværre nytter dette ikke noget, hvis IPadden er dum og grim, og man konsekvent ikke vil bruge den.

fotograf

Men igen – min svigermor er 84 år gammel. Da hun var ung, talte man sammen personligt, og billederne, hvis man skulle have billeder af nogen eller noget, var det den lokale fotograf, som tog billederne og fremkaldte dem.

Egentlig kan man godt forstå vores forældre på rigtig mange måder. Vi kommer garanteret også selv til at skulle have hjælp af vores børn til det ene og det andet. Tænk bare på, at da vores børn var små fandtes der internettet ikke, og se så på i dag.

Udviklingen stopper jo ikke, og der bliver garanteret også ting, som vi kommer til at savne, når vi forhåbentlig når vores forældres alder. Og ting vi ikke forstår, bliver der sikkert også nok af. Tænk bare på 25-øren, som ikke findes mere.

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Testamente

Testamente

Har du brug for at lave et testamente? Er det noget, du har tænkt over? Hvorfor mener mange, at det er vigtigt at have lavet

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft