Når du ved, du skal dø

Beskeden_om_døden_Et_fint_farvel

I sangen ”Om lidt” af Kim Larsen og Bellami stilles spørgsmålet ”Fik du set, det du ville?”. Det er et spørgsmål, som er meget svært at besvare, og svaret vil altid være individuelt. Men selve tanken kan være god at tænke over.

Hvis du kunne tænke dig at (gen)høre sangen – hav lidt tålmodighed, mens reklamerne bliver færdige.

En “Bucket List”

I amerikanske film taler man nogle gange meget om en såkaldt ”Bucket List””. En Bucket List er en række ting man ønsker at opleve, inden man skal dø. Især er filmen ”Nu eller aldrig”, eller på engelsk ”The Bucket List”, med de to berømte skuespillere Jack Nicholson og Morgan Freeman tankevækkende. Filmen følger de to mænds sidste dage i livet, hvor de har en Bucket List i hånden. ”The Bucket List” er en både munter, sørgmodig, morsom og sørgelig film. Det er ikke få ting, der sker for de to mænd og deres ønske om at gøre forskellige ting, inden de skal dø.

Her kan du kan læse en anmeldelse af filmen.

I filmen rejser de to mænd verden rundt for at opleve deres ønsker. Det er nok ikke muligt for de fleste danskere, men man kan lege turist i eget nabolag og egen by. Bed gerne dine venner/pårørende om at arrangere en tur for dig, for så vidt som det er muligt for dig at deltage. Beskriv for arrangørerne, hvad du gerne vil se, og hvad, og hvor meget du kan holde til. Det vigtige her er, at turen bliver en god oplevelse for jer alle. Alt efter årstiden og tiden kan I medbringe madpakke eller en kop kaffe og så hygge jer.

Leg turist

bucket list billede 2Du kan også lege turist i en anden by/landsdel, hvis du kan holde til det. Måske vil du gerne se dit barndomshjem igen eller den gamle skole eller noget helt tredje. Det kan selvfølgelig også være, at ønsket går mod en rejse sammen med nogen. Det kan være både tidsrøvende og anstrengende at arrangere en rejse, så bed gerne din eventuelle rejsefælle eller et rejsebureau om hjælpe dig med at arrangere rejsen.

Måske har du lyst til at se alle de film, som fik en Oscar for ”Bedste film”? Eller læse den bog, du aldrig har haft tid til at læse? Hvis du ikke helt har kræfter til at læse en bog, kan du måske få en pårørende til at læse højt for dig?

Én ting som måske kan gøre de efterladte glade på sigt kan være, hvis du skriver dine erindringer ned, hvis du har kræfterne til det. Selv om vi i dag mener, at vi har godt styr på vores historie, kan det stadig være svært for os at forestille sig vores forældres barndom, idet tingene var markant anderledes, end de er i dag. For os, som er midt i 50’erne eller yngre, er det allerede nu svært at forestille sig / huske en tid uden mobiltelefoner og internet.

Musik

musik til Naar du ved du skal doeHvis du kan lide sang og/eller musik har du muligvis tid til nu at genlytte alle dine favoritstykker. I denne moderne hverdag vi har nu, er det muligt at finde næsten alt gammelt musik/sang på diverse internetbaserede platforme. Det kan måske være svært for dig at overskue at finde frem til musikken, men måske kan dine pårørende eller plejepersonalet hjælpe dig med at finde frem til det, så du kan lytte og mindes gode stunder.

Denne tid er i det hele taget en god mulighed for at mindes alle de gode stunder – både for dig selv og sammen med andre. Gense for eksempel gamle fotos og fortæl andre om gode oplevelser i dit liv. Du kan måske også fortælle dine pårørende om de ting, som har en speciel betydning for dig, og måske kan du endda give nogle af dem væk til rette vedkommende. Et eksempel kunne være, at din søn får leksikonet og din datter sølvringen eller omvendt. Her har du muligheden for at fortælle baggrunden for dit/dine valg, i stedet for at skrive det ned.

Handlingslammet?

Næste gang tager vi fat på en anden reaktion på den værste besked i verden nemlig, hvad gør man hvis man føler sig handlingslammet og ikke ved, hvad man gerne vil, og hvad man egentlig har brug for? Alle har ikke lyst til at nå at opleve, alt det de ikke nåede. Nogle vil også bare gerne nyde det, de allerede har nået.  Det vigtige er, at den person der har modtaget beskeden om, at vedkommende skal dø inden længe, får gjort sig nogle tanker om, hvor lidt eller hvor meget de ønsker, der skal foregå i den sidste tid.

Læs også om ønsker til anbringelse efter døden og skovkirkegården ved Clausholm

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Fremtidsfuldmagt

Fremtidsfuldmagt

I september 2017 trådte en ny lov i kraft; loven om en fremtidsfuldmagt. Denne lov er et tilbud til alle borgere i Danmark, men den

Din livshistorie

Din livshistorie

Har du tænkt på at skrive din livshistorie? Vil du gerne efterlade viden om dit liv til nogen? Men ved du ikke, hvor og hvordan

Sorg som glæde

Sorg som glæde

Sorg kan være smertefuld: smertefuld som i næsten uudholdelig. Når man lige har mistet et elsket menneske, kan sorgen være så rå, at man føler

Veteranbreve

Hvad vil du fortælle dine kære?

Hvis en af dine kære døde pludseligt, ville du så stå tilbage med en masse spørgsmål såsom: ”Gjorde jeg det godt nok, vidste han/hun, at

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft