Mindeæsker

Mindeæsker_Barnets_bog_Et_fint_farvel

At miste et spædbarn må være noget af det værste, man kan forestille sig. Desværre hersker der stadig en form for ”kom nu videre / over det” holdning mange steder. En del forældre, som har mistet et spædbarn har hørt den ufølsomme bemærkning: ”I kan jo altid få et andet barn”, og i det hele taget er det nok tit svært for omverdenen at forstå forældrenes sorg, for forældrene har jo ikke kendt barnet som sådan, men de har jo kendt barnet gennem graviditeten.

Forældrene har haft alle tankerne og drømmene om det kommende lille barn, og de har glædet sig meget til barnet. Barnet er allerede tænkt ind i familiens fremtid og er på den måde allerede en del af familien, selv om barnet endnu ikke er født, og pludselig er glæden og fremtiden for barnet væk. Netop til disse forældre er Mindeæsker udviklet.

Mindeæsker

Selve Mindeæsken er en hvid papkasse, som indeholder to små strikkede blæksprutter, en lille madras, en lille pude, et lille tæppe eller et svøb, som er syet af brudekjoler tilhørende mødre, som selv har mistet et barn. En del af Mindeæsken er også en speciel Barnets Bog, som forældrene kan skrive i og sætte ting ind i.

Barnets bog

Barnets Bog er jo som regel udformet således, at den følger barnet op i alderen. For eksempel kan der være afsat plads til barnets første ord, datoen for de første skridt, yndlingsmad og så videre. Problemet for forældre, som har mistet et spædbarn, er jo, at deres barn aldrig kommer til at kunne gøre disse ting, og derfor ville en almindelig Barnets Bog forblive temmelig tom. I denne version af Barnets Bog er der afsat mere plads til forældrenes tanker, og der er også plads til hilsner fra andre pårørende. Bogen er udformet som et ringbind, så forældrene kan tage ting ud, som ikke lige passer til deres oplevelser, og forældrene kan selv sætte flere sider ind.

Strikketøj

Mindeæsken selv kan man dekorere med farver eller fotos, hvis man har lyst, men den hvide æske er også pæn i sig selv. De to små blæksprutter er tænkt som en form for bytteting. I første omgang får forældrene den ene blæksprutte og babyen den anden. Når forældrene så skal sige det sidste farvel, byttes de to sprutter om, så babyen får den sprutte forældrene havde, og forældrene får babyens.

Englesprutter

Blæksprutterne er til stor trøst for forældrene. ”Englesprutten”, som de kaldes, er et fysisk minde, som kan bruges som trøst. Man kan sove med den, holde den i hånden, lade de eventuelle andre børn holde den og den kan også fungere som samtalestarter for eksempel om graviditeten og det afdøde barn. Englesprutterne er strikket af frivillige strikkere fra gruppen ”Spruttegruppen”.

Skytsengel i glas

Ud over disse ting indeholder æsken naturligvis også diverse oplysninger om hjælp til sorgbearbejdning, en bog med fortællinger fra forældre, som har mistet et spædbarn og andre tilbud til forældrene. Disse ting ligger i æsken, fordi forældrene måske ikke er i stand til at tage informationerne til sig og huske dem midt i sorgen. Hvis hospitalspræsten, Joan Molbo, har velsignet det afdøde barn får forældrene også en lille skytsengel i glas som minde om barnet. Englen er ikke stor, for den skal kunne passe ned i en lomme eller en lille pung.

Du kan læse mere om det glimrende tiltag her

Læs også:

Sådan taler vi med børn om sorg

Nyt materiale til børn i sorg

Sygehuspræsten Joans arbejde med sorgramte familier

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Tid er relativ

Tid er et relativt begreb

Tiden er en underlig størrelse. Et minut består af 60 sekunder. En time består af 60 minutter, men et døgn består af 24 timer. Vi

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft