Kryoteknik – nedfrysning af mennesker

Blå is krystaller fra nedfrysning med kryroteknik

At livet er skrøbeligt, ved vi alle – og vi ved også, at vi alle skal dø en dag. Men siden tidens begyndelse har mennesker forsøgt at snyde døden. Tænk bare på de egyptiske faraoner med deres evige liv, Thor og Valhalla, anekdoten om Frankenstein eller Jesus som opvækker den døde Lazarus.

Nedfrysning af døde mennesker

I dag er man i gang med at forsøge sig med en ny form for genopvækkelse af de døde. I 1960’ernes USA var der en mand ved navn Robert Ettinger, som havde teorier om at fryse kroppen ned efter døden. Han mente blandt andet, at verdens lande burde lave nedfrysninger på landsplan, for at de levende ville arbejde meget hårdt for at betale for nedfrysning af deres døde i håbet om at blive genforenet med dem en skønne dag. Om denne teori kan man jo så mene, hvad man vil, men Robert Ettinger står i dag som stamfader til kryoteknik – nedfrysning af døde mennesker med håbet om at kunne vække dem igen i fremtiden. Robert Ettingers mor var i øvrigt en af de første til at blive frosset ned efter sønnens direktiver, og han er naturligvis også selv frosset ned.

Mortens valg

I dag er der to steder i USA, hvor man kan blive opbevaret i nedfrossen tilstand. Der er et center i staten Michigan og et andet i staten Arizona. Det er dog ikke kun amerikanere, der ønsker at benytte muligheden for en mulig genopvækkelse og måske en kur for den sygdom, man døde af. Der er mennesker fra hele verden, som tror på dette håb bl.a. mennesker fra England, Tyskland, Frankrig, Norge – og Danmark. I Go’Morgen Danmark på TV2 fortalte danske Morten Wied om sine planer om at blive frosset ned. Du kan se lidt af et interview fra TV2 med Morten her For Morten handler nedfrysningen om, at livet er en værdifuld gave, som han ikke vil undvære.

blaa is

Processen

Rent praktisk foregår selve processen umiddelbart efter dødsfaldet ved, at den døde krop tømmes for væske, fyldes med kemikalier og fryses ned til -196 grader. Kroppene hænger så med hovedet nedad i en stor ståltank fyldt med flydende nitrogen. Det er selvfølgelig vigtigt, at der ikke går for lang tid mellem selve dødsfaldet og den kemiske proces. Efter Nedfrysningen hænger kroppene med hovedet nedad, for hvis der skulle opstå en fejl, vil hovedet så være det sidste, som tør op.

Det er ikke kun voksne, der er opbevaret på denne måde. En kræftsyg treårig pige blev efter hun døde, frosset ned af sine forældre i håbet om, at hun engang kan genoplives, kureres for sin sygdom og blive genforenet med sine forældre. Forældrene skal selvfølgelig også fryses ned, når de dør

Det er ikke kun kroppe, der fryses ned. I Arizona er der også nedfrosne hoveder. Idéen med dette er, at nogle mennesker håber, at videnskaben engang i fremtiden vil blive i stand til at skabe nye kroppe ud fra hjernens dna eller måske, at man kan bruge en kunstig krop.

Er det muligt?

Ingen ved endnu, om det bliver muligt at tø disse mennesker op igen, men ”det er usandsynligt” udtaler forsker Hans Ramløw til TV2. ”det døde menneske vil jo stadig være dødt”, siger han også. Der er da heller ikke blevet gjort forsøg på at optø nogle af de frosne mennesker endnu, og i Danmark er der ingen planer om at forsøge sig med kryoteknik.

Selv om forskeren siger, det er umuligt at bringe kroppene tilbage til livet, kan man godt få tanken: ”Hvad nu hvis det lykkes en dag?” Lad os antage, at man bliver tøet op for eksempel i året 2121. Alle de mennesker du kendte engang er sandsynligvis væk. Samfundet er helt anderledes både udviklingsmæssigt og kulturelt. Du er måske stadig syg eller du har i hvert fald den alder, du havde, da du blev frosset ned – lad os for eksempel sige, du er 70 år gammel. Hvordan tror du så, dit liv ser ud? Vil det være det værd?

Men håbet er jo nok noget af sværeste at tage fra et menneske, så der vil nok også i fremtiden være mennesker, som lader sig fryse ned. I øjeblikket kan man jo sige, at de frosne og dermed bevarede kroppe, udgør en ny form for begravelse.

Se også gerne:

Dødens historie 1,2 og 3

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Tid er relativ

Tid er et relativt begreb

Tiden er en underlig størrelse. Et minut består af 60 sekunder. En time består af 60 minutter, men et døgn består af 24 timer. Vi

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft