Krigsgrave

Markering af Commonwealth grave

På en lille kirkegård mellem Blåvand og Vejrs Strand ligger en lille kirke ved navn Mosevrå. På den lille kirkegård er der selvfølgelig begravet fiskere og deres familier, nogle få højtstående borgere, og en enkelt grav tilhører en flyver fra New Zealand som kæmpede for Commonwealth under anden verdenskrig. Side om side, eller rettere bag ved, er også begravet en tysk soldat fra første verdenskrig.

Fiskernes gravsten fortæller om skibsforlis og de tragiske tab af menneskeliv, og når man ser på disse gravsten, kan man ikke lade være med at undre sig over, hvad der blev af enkerne og børnene til disse fiskere.

Disse forholdsvis fattige samfund har alligevel givet sig af med at begrave to udenlandske soldater. Det er tankevækkende. Man kan selvfølgelig sagtens forstå, hvorfor soldaten fra New Zealand er begravet med en fin stor sten, men respekten for menneskelivet fornemmer man tydeligt, når man ser på den fine sten, der er sat over den tyske soldat.

Disse soldatergrave findes på mange små kirkegårde over hele landet. Der er for eksempel begravet engelske soldater på Anholt. De nødlandede/styrtede ned med deres fly, og drev senere i land, for så at blive begravet på Anholt kirkegård. I alt pr. år 2009 er der begravet 1030 allierede soldater og et ukendt antal tyske soldater fra begge de store krige i Danmark.

På Nordre kirkegård i Randers er der også soldatergrave, blandt andet en canadisk flyver, og en smuk mindesten.

Disse gravsteder er en del af vores kulturarv; lige så vel som frihedskæmpernes grave. Mange steder bliver de engelske grave vedligeholdt af briterne selv på frivillig basis, men det har selvfølgelig været svært i disse tider. Andre steder er det de enkelte kirkegårde, som renholder gravene for alle de udenlandske soldater uden forskel på land eller alder på gravstederne.

Selv om Danmark må betegnes som et fredeligt land i forhold til mange andre steder, kan det være sundt at gå en tur på en kirkegård med krigsgrave og give sig tid og ro til at tænke på de udenlandske soldater, som ligger begravet her i Danmark. Nogle af dem kæmpede for vores frihed, andre var ofre for selv samme krig og måske også langt væk hjemmefra.

Kort over de kirkegårde, som har udenlandske soldater begravet:

https://www.airmen.dk/c000dk.htm

Om soldaterne ved Mosevrå kirke:

https://www.aalkirke.dk/file/1156486 s. 7 i dette kirkeblad

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Kirkens farver

Kirkens farver

Hvorfor er pinsen rød og påsken lilla? Farverne i kirken skifter, afhængig af kirkeåret, og afhængig af, hvilke begivenheder der er sket på de forskellige

Genoplivning af mennesker

Genoplivning af mennesker

Førstehjælp, hjertemassage og sygehusenes beredskab til genoplivning er velkendte i Danmark. Mange mennesker har taget et førstehjælpskursus, og når man tager kørekort i Danmark i

Ambulancens historie

Ambulancens historie

I mange, mange år måtte lægerne rykke ud til syge eller tilskadekomne patienter. Desværre var det ofte for sent, for når lægerne nåede frem, var

Syng dansk

Din favorit sang/salme?

”Den danske sang er en ung blond pige” Denne omdiskuterede sang er blevet valgt som danskernes nummer ti favoritsang/salme i en stor konkurrence, som Kristelig

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa