Krigsgrave

Markering af Commonwealth grave

På en lille kirkegård mellem Blåvand og Vejrs Strand ligger en lille kirke ved navn Mosevrå. På den lille kirkegård er der selvfølgelig begravet fiskere og deres familier, nogle få højtstående borgere, og en enkelt grav tilhører en flyver fra New Zealand som kæmpede for Commonwealth under anden verdenskrig. Side om side, eller rettere bag ved, er også begravet en tysk soldat fra første verdenskrig.

Fattigdom

Fiskernes gravsten fortæller om skibsforlis og de tragiske tab af menneskeliv, og når man ser på disse gravsten, kan man ikke lade være med at undre sig over, hvad der blev af enkerne og børnene til disse fiskere.

Disse forholdsvis fattige samfund har alligevel givet sig af med at begrave to udenlandske soldater. Det er tankevækkende. Man kan selvfølgelig sagtens forstå, hvorfor soldaten fra New Zealand er begravet med en fin stor sten, men respekten for menneskelivet fornemmer man tydeligt, når man ser på den fine sten, der er sat over den tyske soldat.

Soldatergrave

Disse soldatergrave findes på mange små kirkegårde over hele landet. Der er for eksempel begravet engelske soldater på Anholt. De nødlandede/styrtede ned med deres fly, og drev senere i land, for så at blive begravet på Anholt kirkegård. I alt pr. år 2009 er der begravet 1030 allierede soldater og et ukendt antal tyske soldater fra begge de store krige i Danmark.

DSC 1037

På Nordre kirkegård i Randers er der også soldatergrave, blandt andet en canadisk flyver, og en smuk mindesten.

Kulturarv

Disse gravsteder er en del af vores kulturarv; lige så vel som frihedskæmpernes grave. Mange steder bliver de engelske grave vedligeholdt af briterne selv på frivillig basis, men det har selvfølgelig været svært i disse tider. Andre steder er det de enkelte kirkegårde, som renholder gravene for alle de udenlandske soldater uden forskel på land eller alder på gravstederne.

Selv om Danmark må betegnes som et fredeligt land i forhold til mange andre steder, kan det være sundt at gå en tur på en kirkegård med krigsgrave og give sig tid og ro til at tænke på de udenlandske soldater, som ligger begravet her i Danmark. Nogle af dem kæmpede for vores frihed, andre var ofre for selv samme krig og måske også langt væk hjemmefra.

Kort over de kirkegårde, som har udenlandske soldater begravet:

Om soldaterne ved Mosevrå kirke s. 7 i dette kirkeblad

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Tid er relativ

Tid er et relativt begreb

Tiden er en underlig størrelse. Et minut består af 60 sekunder. En time består af 60 minutter, men et døgn består af 24 timer. Vi

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft