Krigsgrave

Markering af Commonwealth grave

På en lille kirkegård mellem Blåvand og Vejrs Strand ligger en lille kirke ved navn Mosevrå. På den lille kirkegård er der selvfølgelig begravet fiskere og deres familier, nogle få højtstående borgere, og en enkelt grav tilhører en flyver fra New Zealand som kæmpede for Commonwealth under anden verdenskrig. Side om side, eller rettere bag ved, er også begravet en tysk soldat fra første verdenskrig.

Fattigdom

Fiskernes gravsten fortæller om skibsforlis og de tragiske tab af menneskeliv, og når man ser på disse gravsten, kan man ikke lade være med at undre sig over, hvad der blev af enkerne og børnene til disse fiskere.

Disse forholdsvis fattige samfund har alligevel givet sig af med at begrave to udenlandske soldater. Det er tankevækkende. Man kan selvfølgelig sagtens forstå, hvorfor soldaten fra New Zealand er begravet med en fin stor sten, men respekten for menneskelivet fornemmer man tydeligt, når man ser på den fine sten, der er sat over den tyske soldat.

Soldatergrave

Disse soldatergrave findes på mange små kirkegårde over hele landet. Der er for eksempel begravet engelske soldater på Anholt. De nødlandede/styrtede ned med deres fly, og drev senere i land, for så at blive begravet på Anholt kirkegård. I alt pr. år 2009 er der begravet 1030 allierede soldater og et ukendt antal tyske soldater fra begge de store krige i Danmark.

DSC 1037

På Nordre kirkegård i Randers er der også soldatergrave, blandt andet en canadisk flyver, og en smuk mindesten.

Kulturarv

Disse gravsteder er en del af vores kulturarv; lige så vel som frihedskæmpernes grave. Mange steder bliver de engelske grave vedligeholdt af briterne selv på frivillig basis, men det har selvfølgelig været svært i disse tider. Andre steder er det de enkelte kirkegårde, som renholder gravene for alle de udenlandske soldater uden forskel på land eller alder på gravstederne.

Selv om Danmark må betegnes som et fredeligt land i forhold til mange andre steder, kan det være sundt at gå en tur på en kirkegård med krigsgrave og give sig tid og ro til at tænke på de udenlandske soldater, som ligger begravet her i Danmark. Nogle af dem kæmpede for vores frihed, andre var ofre for selv samme krig og måske også langt væk hjemmefra.

Kort over de kirkegårde, som har udenlandske soldater begravet:

Om soldaterne ved Mosevrå kirke s. 7 i dette kirkeblad

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Bedemændene i Et fint farvel i Grenaa

Et fint farvel – Grenaa

I Markedsgade i Grenaa sidder indehaver Jan Nørager Sørensen sammen med Mads Svith Bengtsen og Helga Olafsdóttir Simonsen. De tre udgør bedemændene i Et fint

Hvem er vi - en dag på kontoret

Hvem er vi bag facaden?

Som du måske har læst i indlægget ”En dag på kontoret” er vi alle forskellige mennesker med forskellige baggrunde og interesser. De emner, vi snakker

Et fint farvel - Jan og Hanna

Hvem er vi?

Bag Et fint farvel gemmer der sig seks begravelsesforretninger; alle med stolte og gamle traditioner. Firmaet er familiedrevet og -ejet, og det har stor betydning

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft