Kan man dø af ensomhed?

Ensomhed_Et fint farvel

Coronakrisen kom bag på os alle sammen. Danmark lukkede ned. Håndsprit blev udsolgt på landsplan. Alt lukkede, og folk skulle udvise stor forsigtighed i omgangen med hinanden, og når man var ude at handle, skulle man spritte, bruge handsker mange steder og holde sig mindst to meter fra andre mennesker.

I dag er der blevet blødt noget op. Vi må igen holde private fester, restauranterne har åbent igen – folk sidder med god afstand – selv bibliotekernes Pc’er må igen anvendes af borgerne. Nogle mennesker er næsten begyndt at glemme coronasmitten og handler lystigt i supermarkederne uden at spritte hænder eller holde afstand.

Men hvordan går det bag de lukkede døre? Hvordan går det på plejehjemmene og på bostederne? Beboerne må nu igen modtage besøg, men hovedreglen er dog, at besøgene skal foregå udendørs, så vidt muligt. Hvis beboerens helbred ikke tillader udendørs besøg, kan der vælges 2-3 faste besøgende, som så må komme på besøg indendørs.

Ensomhed_savn

Heldigvis er mennesket som art meget opfindsomme, så mange ældre har lært at videotale med deres pårørende via telefonen eller at skrive og modtage mails på computeren. Der er også mange gode nye fællesskaber på internettet for eksempel via Facebook. Søger man på Facebook, kan man måske finde en gruppe, som arrangerer fælles gåture i éns nabolag, en gruppe som diskuterer bøger over nettet, en gruppe for folk med interesse i færger eller noget helt femte. Ældresagen har en glimrende artikel om emnet her:

https://www.aeldresagen.dk/om-aeldresagen/lige-nu/corona/faa-gode-raad/find-nye-faellesskaber-paa-internettet

Det hele kræver dog, at man selv er meget aktiv eller, at man har pårørende, som hjælper én. Men hvad med de mennesker som ikke får besøg? Som ikke har nogen, de kan videotale med eller skrive med? Som måske ikke engang har adgang til internettet på fast basis som for eksempel de hjemløse? Og hvad med de mennesker, som er ensomme midt i mængden af folk som for eksempel mange unge mennesker?

I forhold til corona krisen kan de fleste mennesker trøste sig med, at det vel er noget, der går over på sigt, og at de kloge nok finder en vaccine på et tidspunkt. Så kan vi alle blive mindre isolerede og ensomme, men måske bør vi alle bruge denne krise til at tænke på de ensomme i vores samfund – kender du nogen, du kan gøre noget for? Har du måske en nabo, som kunne trænge til en kop kaffe og lidt snak? Selv en lille samtale – på afstand lige nu – i supermarkedet eller på parkeringspladsen kan gøre en forskel.

Læs også:

https://www.aeldresagen.dk/presse/maerkesager/ensomhed

https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning/helbred/ensomhed/gode-raad/saadan-spotter-du-ensomhed

Du kan også læse om muligheden for at oprette en fremtidsfuldmagt, som lader dig beslutte, hvem der eventuelt skal varetage dine helbredsmæssige og/eller økonomiske forhold her:

https://www.etfintfarvel.dk/fremtidsfuldmagt/

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Markering af Commonwealth grave

Krigsgrave

På en lille kirkegård mellem Blåvand og Vejrs Strand ligger en lille kirke ved navn Mosevrå. På den lille kirkegård er der selvfølgelig begravet fiskere

Kirkens farver

Kirkens farver

Hvorfor er pinsen rød og påsken lilla? Farverne i kirken skifter, afhængig af kirkeåret, og afhængig af, hvilke begivenheder der er sket på de forskellige

Genoplivning af mennesker

Genoplivning af mennesker

Førstehjælp, hjertemassage og sygehusenes beredskab til genoplivning er velkendte i Danmark. Mange mennesker har taget et førstehjælpskursus, og når man tager kørekort i Danmark i

Ambulancens historie

Ambulancens historie

I mange, mange år måtte lægerne rykke ud til syge eller tilskadekomne patienter. Desværre var det ofte for sent, for når lægerne nåede frem, var

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa