Julemanden og nisserne

Julemand

Julemanden

Hvor bor julemanden, og hvor kommer han fra? Svaret på dette spørgsmål afhænger af, hvor i verden du selv stammer fra. Her i Danmark hedder julemanden Julemanden, og han bor i Grønland. I U.S.A. hedder julemanden Santa Claus og bor på Nordpolen, I Rusland hedder han Fader Frost og bor naturligvis i det nordlige Rusland, og i Finland bor julemanden i Lapland.

En af grundene til denne store uenighed er den kommercielle side af julemandens arbejde. I Finland har man fx anlagt en decideret juleby for turister. Her kan børn og barnlige sjæle købe masser af souvenirs og få taget billeder sammen med julemanden – mod betaling naturligvis. I U.S.A. tjente Coca-Cola mange penge på at portrættere julemanden med deres produkter. Nogen mennesker går endda så vidt at de siger, det var dette firma, som var med til at give julemanden hans udseende.

Julemandens stamfader

Sikkert er det dog, at i det gamle Tyrkiet levede der engang en mand ved navn Sankt Nicolaus i årene omkring 325 efter Kristus. Om ham gik der mange historier/sagn, og især hans godhed blev fremhævet. Det hævdes, at denne mand er stamfaderen til vores julemand og til vores tradition med, at julemanden giver artige børn gaver.

I 1898 skrev norske Louis Moe en bog, som hed ”Julemandens Bog”. I denne bog kunne man for første gang i Danmark læse om vores julemand og hans bolig i Grønland. Sidenhen er der lavet mange bøger, fortællinger, historier og film om julemanden og hans nisser – nyd dem alle her i december.

NissepigerNisserne

Gaardbo, gårdnisse eller senere bare nisse – kært barn har mange navne. Ifølge flere gamle kilder opstod begrebet gaardbo, eller nisse på nudansk, helt tilbage i vikingetiden. Dengang blev nissen betragtet som en fast del af gårdens befolkning året rundt. Man skulle passe på ikke at drille nisserne, for så lavede de ballade. Det var ikke ballade, som vi kender det i dag, hvor nissen kan finde på at gemme vores ting. Nissen kunne dengang finde på at begå vold mod gårdens beboere, forbande gården eller forlade gården og dermed tage gårdens lykke med sig. Nogle mennesker mente, at selv om nissen kunne vælge at flytte fra gården fx hvis han ikke fik sin grød til højtiderne, så kunne bonden derimod ikke flytte fra sin nisse, og dermed opstod det gamle mundheld ”nissen flytter altid med”

Den lykkebringende nisse

Nissen var meget vigtig for gården. Dengang troede man, at nisserne hjalp til med at passe gårdens dyr, forhindre brande og bringe lykke til gården. Nissen hjalp i det hele taget bonden til en større rigdom, hvis man altså behandlede ham pænt. Nisserne dengang var altid af hankøn, og de var, så vidt vides, ugifte og barnløse. De var på størrelse med dreng på 10-12 år, de havde et langt, hvidt skæg, de var iført gråt tøj og en rød tophue og så røg de pibe; de lignede med andre ord bonden selv, og det var jo praktisk, når de skulle udføre bondens arbejde.

Efterhånden blev nissen mere som de opfattes i dag. Op gennem 1800-tallet begyndte kunstnere at tegne/male dem, og nisserne blev til et symbol på julen. De begyndte også at hjælpe julemanden med at dele gaver ud til børn og barnlige sjæle – og i dagens Danmark er ”Nisseleg”, hvor man leger hemmelig nisse for en ven eller kollega i december måned, brugt rigtig mange steder. Den hemmelige nisse må gerne drille på en godmodig måde, og nissen må også gerne give små gaver.

© Brdr. Oest Begravelsesforretning

Kilder:
Kristeligt Dagblad
Historie.dk
Coca-cola.dk

Seneste indlæg

Ferietid

Ferietid

Ferietid er en dejlig, dejlig tid. Vi er mange, som elsker at rejse udenlands, når vi har ferie. Måske rejser vi sydpå til varme og

Selvmordstanker?

Selvmord – det store tabu

Selvmord er stadig et tabu i Danmark. Måske er en af grundene, at vi har svært ved at forstå, at man kan blive drevet så

Skovkirkegården ved Clausholm slot

Skovbegravelse

Fred, ro og skønhed er nøgleord for Clausholm Skovbegravelsesplads. De høje, slanke bøgetræer står vagt om de stille urnegravsteder, og her hersker naturen og ikke

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa