Julemaden

Julebord

Skinke eller gås?

Uanset om man spiser skinke, gås, and, flæskesteg eller rådyr juleaften, hører det sig mange steder til med en stor middag, hvor de fleste mennesker måske endda får spist lidt for meget. Juleaften er alle sejl sat til madmæssigt og i køkkenerne landet over, kan bølgerne gå højt rent stressmæssigt. Af en eller anden grund er det bare denne ene aften om året, hvor intet må gå galt med maden.

Mange har brugt ugevis på at planlægge maden, købe det helt rigtige ind, organisere køleskabet og få det hele til at gå op i en højere enhed. Men hvorfor er det sådan? Er juleaften ikke bare en maddag som alle andre? Hvorfor er det så vigtigt hvad vi spiser? Hvorfor er det så vigtigt, at der er mere end rigeligt af det hele?

Tilbage i tiden, før reformationen i 1536, var Danmark et katolsk land med alt hvad det indebar af helligdage og faster. Op til juledag fastede man, juleaften spiste man traditionelt fisk, gerne klipfisk, og i juledagene spiste og drak man så rigtig godt for at afslutte fasten med manér. Første juledag spiste man mange steder sulemad dvs. pølser, flæsk og andre fede, godt saltede ting.

På julens spisekort i tidligere tider kunne man også finde retter på bordet som fx saltet stegt gås med kvæder og surrib lavet på flæsk. Naturligvis drak man dertil den specielle, stærke juleøl. Også peberkager og klejner var almindelige tidligere, men en sådan ting som ris a´la mande kom først til som juleret omkring år 1900, og småkager som vi kender dem i dag kom først til i 1800-tallet med komfurets indførelse i husene.

© Brdr Oest, Begravelsesforretning

Kilder:
Madhistorie.dk
Den.store.danske.dk
Natmus.dk

Seneste indlæg

Ferietid

Ferietid

Ferietid er en dejlig, dejlig tid. Vi er mange, som elsker at rejse udenlands, når vi har ferie. Måske rejser vi sydpå til varme og

Selvmordstanker?

Selvmord – det store tabu

Selvmord er stadig et tabu i Danmark. Måske er en af grundene, at vi har svært ved at forstå, at man kan blive drevet så

Skovkirkegården ved Clausholm slot

Skovbegravelse

Fred, ro og skønhed er nøgleord for Clausholm Skovbegravelsesplads. De høje, slanke bøgetræer står vagt om de stille urnegravsteder, og her hersker naturen og ikke

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa