Julemaden

Julebord

Skinke eller gås?

Uanset om man spiser skinke, gås, and, flæskesteg eller rådyr juleaften, hører det sig mange steder til med en stor middag, hvor de fleste mennesker måske endda får spist lidt for meget. Juleaften er alle sejl sat til madmæssigt og i køkkenerne landet over, kan bølgerne gå højt rent stressmæssigt. Af en eller anden grund er det bare denne ene aften om året, hvor intet må gå galt med maden.

Mange har brugt ugevis på at planlægge maden, købe det helt rigtige ind, organisere køleskabet og få det hele til at gå op i en højere enhed. Men hvorfor er det sådan? Er juleaften ikke bare en maddag som alle andre? Hvorfor er det så vigtigt hvad vi spiser? Hvorfor er det så vigtigt, at der er mere end rigeligt af det hele?

Tilbage i tiden, før reformationen i 1536, var Danmark et katolsk land med alt hvad det indebar af helligdage og faster. Op til juledag fastede man, juleaften spiste man traditionelt fisk, gerne klipfisk, og i juledagene spiste og drak man så rigtig godt for at afslutte fasten med manér. Første juledag spiste man mange steder sulemad dvs. pølser, flæsk og andre fede, godt saltede ting.

På julens spisekort i tidligere tider kunne man også finde retter på bordet som fx saltet stegt gås med kvæder og surrib lavet på flæsk. Naturligvis drak man dertil den specielle, stærke juleøl. Også peberkager og klejner var almindelige tidligere, men en sådan ting som ris a´la mande kom først til som juleret omkring år 1900, og småkager som vi kender dem i dag kom først til i 1800-tallet med komfurets indførelse i husene.

© Brdr Oest, Begravelsesforretning

Kilder:
Madhistorie.dk
Den.store.danske.dk
Natmus.dk

Seneste indlæg

Ny kulturarv sat i verden

Mange af os har rigtig dårlige minder fra denne coronatid, men her kommer en idé til at gøre noget positivt med familien derhjemme. Danske børn

Gå en tur

Foråret er over os

Foråret er over os, og selv om det stadig er koldt om natten er der mange dage, som er egnede til en gåtur i en

Din tablet kan bruges mod ensomhed

Røde Kors

Røde Kors arbejder jo som bekendt med mange ting. Vi kender dem og deres logo fra medierne og fra diverse landsindsamlinger, men vidste du også,

Musvitten synger forår

Forår i luften

Der er forår i luften. I dag d. 4.februar er dagen tiltaget med 1 time og 42 minutter her i vores område. Det lyder måske

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa