Halloween

Græskar_Halloween_pynt

Allehelgensdag

Er Halloween en smart amerikansk forretningsfidus, eller ligger der gamle skikke og traditioner bag denne aften?

Selv om Halloween i dag er en milliardindustri rundt omkring på kloden med græskardyrkning og -salg, kostumer, slik, fester m.m., er der en meget gammel baggrund for festen. Halloween hænger tæt sammen med allehelgensaften og allehelgensdag.

Allehelgensdag er altid den første søndag i november – i år er det d. søndag d. 4. oktober – mens allehelgensaften er d. 31. oktober. Det hænger sådan sammen, at man oprindelig havde mange helligdage til fejring af forskellige helgeners liv, men den katolske kirke valgte at slå disse dage sammen til en dag, d. 1. november. Ved Struenses helligdagsreform flyttede man i Danmark dagen til den første søndag i november, mens allehelgensaften stadig er d. 31. oktober.

Halloweens historie

Allehelgensaften har efterhånden forvandlet sig til det den amerikanske Halloween, men Halloween stammer i realiteten ikke fra Amerika. Halloween stammer oprindelig fra et folkeslag, som hed kelterne. Kelterne boede i Skotland og Irland, og de fejrede lyset d. 31. oktober om aftenen. De bekæmpede også mørket og evt. ånder med bål, roelygter og uhyggelige udklædninger. Den katolske kirke tog skikken til sig og kaldte aftenen for All All Hallows Eve, som betyder Alle Helgens Aften, det vi i dag kender som allehelgensaften.

Når_nogen_dør_bogforsideMed irernes og skotternes udvandring til Amerika i 1800-tallet fulgte så Halloween. Halloween, en sammentrækning af All Hallows Eve. Udvandrerne tog deres tradition med til deres nye hjemland, men her voksede ikke så mange roer, så de var nødt til at finde på noget andet.

Jack O´Lantern

Heldigvis modner græskar midt i oktober i Amerika, så de kan anvendes til lygter. Græskarrene har desuden den store fordel, at de er meget lettere at udhule end roer. Disse græskarlygter kaldes i Amerika for ”Jack O-Lantern”. Dette navn stammer fra et gammelt irsk sagn. Sagnet fortæller om en dreng ved navn Jack, som var en rigtig skidt knægt. Han løj, stjal og bedrog alle mennesker, og efterhånden som han voksede op, brugte Jack alle de stjålne penge på diverse kroer i festligt drikkelag.

Sølvkorset

Som ung havde Jack stjålet et lille sølvkors, som altid lå i hans pung. Jack fik brug for korset en aften, hvor han drak sammen med djævelen. Hverken Jack eller djævelen ville betale den store regning efter drukgildet, så Jack tænkte kreativt og bad djævelen forvandle sig til en sølvmønt. Djævelen gjorde som Halloween_græskarlygteforeslået, og Jack lagde nu sølvmønten ned i pungen til korset og stak af fra kroen.

Da djævelen ikke kunne forvandle sig tilbage på grund af korsets store kristne symbolværdi, kunne Jack nu forlange, at djævelen ikke ville kræve hans sjæl ved hans død. Dette lovede djævelen, og Jack slap djævelen fri. De to mødtes igen efter nogen tid, og denne gang sad djævelen i et stort egetræ. Jack skar et stort kors i træets bark, og djævelen kunne nu ikke komme ned. Igen måtte djævelen love ikke at tage Jacks sjæl ved Jacks død, og Jack slap djævelen fri.

Djævelens hævn

Da Jack så døde, kunne han ikke komme ind i himlen på grund af sit udsvævende liv. Han kunne heller ikke komme ind i helvede, fordi djævelen jo havde lovet ikke at tage imod hans sjæl. Djævelen hjalp Jack en smule ved at give Jack en stump glødende kul i en roelygte, og nu vandrer Jack hvileløst rundt mellem himlen og helvede med sin lygte, siges det i sagnet.

Græskarlygter

Idéen med at lave græskarlygter har spredt sig til mange lande, også til Danmark. Det giver grobund for mange græskarproducenter, som dyrker græskar i alle former og størrelser. Vi kan så købe dem i forretningerne op til Halloween og udskære dem til lygter; gerne sammen med børn. Hvis du har lyst til at prøve det er her en guide:

https://naturguide.dk/lav-en-graeskarlygte/

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Ferietid

Ferietid

Ferietid er en dejlig, dejlig tid. Vi er mange, som elsker at rejse udenlands, når vi har ferie. Måske rejser vi sydpå til varme og

Selvmordstanker?

Selvmord – det store tabu

Selvmord er stadig et tabu i Danmark. Måske er en af grundene, at vi har svært ved at forstå, at man kan blive drevet så

Skovkirkegården ved Clausholm slot

Skovbegravelse

Fred, ro og skønhed er nøgleord for Clausholm Skovbegravelsesplads. De høje, slanke bøgetræer står vagt om de stille urnegravsteder, og her hersker naturen og ikke

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa