Din favorit sang/salme?

Syng dansk

”Den danske sang er en ung blond pige”

Denne omdiskuterede sang er blevet valgt som danskernes nummer ti favoritsang/salme i en stor konkurrence, som Kristelig Dagblad har afholdt hen over sommeren. Man kan selvfølgelig lægge mange tolkninger ind i denne første linje om den blonde pige, men sikkert er det, at sangen vil hylde det at synge. Hvis man går længere ned i teksten, gerne helt ned til slutningen af teksten, opfordres der direkte til at nyde at synge: ”Så syng da Danmark” og ”fra hedens lyng som fra stadens flise skal sangen løfte sig ung og glad.”

I afstemningen på Kristelig Dagblad deltog 6463 læsere, og den absolut mest populære sang er ”Dejlig er jorden”, som vi synger til jul og ofte til dåb, bryllupper og begravelser/bisættelser. Men hvorfor er denne sang så populær? Selve melodien starter lidt trist, men den hæver sig hurtigt til at blive lys og glad. Måske ligger der også en form for trøst eller optimisme i selve teksten, som omhandler vores eventuelle opstigning til paradis, og at vi aldrig er alene.

Det er nok også en af de mest kendte og brugte sange, og måske også derfor bruges den stadig meget og værdsættes højt. Mange mennesker kender ”Dejlig er jorden” – måske kan de ikke teksten udenad, men melodien kommer hurtigt tilbage, og sidder man med en salmebog i hånden, er det let at synge med.

Salmer som for eksempel ”Krist stod op af døde” kan være svære at synge, hvis man ikke kender dem på forhånd, eller hvis man ikke stoler helt på sin sangstemme. Måske er det grunden til, at de sjældent bliver brugt? Sikkert er det nok, at det ikke er den første salme, man kommer i tanke om, hvis man skal synge en sang.

Den blå anemone

”Den blå anemone” er selvfølgelig også med på Kristelig Dagblads top ti, og den kender mange mennesker. Kaj Munk skrev teksten under 2. verdenskrig, og den handler om den stille modstand fra menige danskere. Kaj Munk blev jo henrettet af tyskerne i 1944, men hans smukke digt og tanker lever videre i sangen.

Hvis jeg personligt skulle vælge en sang/salme som min favorit ville det også blive ”Dejlig er jorden”, for den har vi altid sunget som den sidste juleaften hjemme hos os. Som nummer to ville jeg vælge ”Se nu stiger solen”. Det er en sang, som bliver meget brugt til begravelser, men den bliver også brugt til bryllupper og dåb, og den sang vi til vores bryllup. Den ligger da også nummer to på Kristelig Dagblads liste.

Hvilken sang ville du vælge som din favorit?

Du kan se og høre de ti sange her:

https://www.kristeligt-dagblad.dk/artikler/sangkanon

Og apropos favoritter, traditioner og ting at passe godt på som ”Den blå anemone”; se også gerne:

https://etfintfarvel.dk/naturen-paa-kirkegaardene/

https://etfintfarvel.dk/kirkegaarde-som-kulturarv/

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Genoplivning af mennesker

Genoplivning af mennesker

Førstehjælp, hjertemassage og sygehusenes beredskab til genoplivning er velkendte i Danmark. Mange mennesker har taget et førstehjælpskursus, og når man tager kørekort i Danmark i

Ambulancens historie

Ambulancens historie

I mange, mange år måtte lægerne rykke ud til syge eller tilskadekomne patienter. Desværre var det ofte for sent, for når lægerne nåede frem, var

Ferietid

Ferietid

Ferietid er en dejlig, dejlig tid. Vi er mange, som elsker at rejse udenlands, når vi har ferie. Måske rejser vi sydpå til varme og

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa