Da Bo mistede sin far

Da_Bo_mistede_sin_far_Et_Fint_farvel

Gratis materiale til at hjælpe børn i sorg

”Da Bo mistede sin far” er et nyt gratis materiale til at hjælpe børn i sorg. Når børn mister et nærtstående menneske, sørger de, selv om man måske ikke umiddelbart kan mærke det på dem. Børn har en tendens til gerne at ville undgå, at vi voksne bliver bekymrede. Derfor går de tit alene med deres sorg. Populært sagt, har sorg sin egen DNA. Ingen sørger jo på den samme måde. Det er også derfor, det kan være vanskeligt for os voksne at hjælpe børn i sorg, da vi jo tænker på en helt anderledes måde end børn.

D. 15. januar 2020 blev det nye materiale ”Da Bo mistede sin far” lanceret på Godsbanen i Århus. Materialet består af 23 små animationsfilm med vejledning til hver enkelt film. Materialet henvender sig til alle, som møder børn i sorg; private såvel som professionelle mennesker. ”Da Bo mistede sin far” er lavet af Louise Hardesty Olesen, stifter af ”Omsorgskassen”, Carsten Møller, skaber af ”Face-IT” og Niels Rahbæk, kunstner. Arbejdet med projektet er støttet af Smukfonden og Sallingfonden.

Louise Hardesty Olesen, Niels Rahbæk og Carsten Møller - stifterne af Da Bo mistede sin far

Lanceringen af materialet blev indledt med film nummer et, ”Da Bo mistede sin far”. Filmen er kort, men den giver anledning til, at man kan snakke om det at miste og om, hvilke tanker, det kan sætte i gang hos børn at miste et nærtstående menneske.

Thomas Medom, Rådmand for børn og unge i Århus, indledte lanceringen med en fin tale. Han fortalte om, hvad de gør i Århus kommune for at støtte op om børn i sorg. I Århus har de naturligvis den lovpligtige sorgplan på alle folkeskoler, men de er også ekstra opmærksomme på børn, som mister.

Det Nationale Sorgcenter

Det Nationale Sorgcenter, hvor alle kan få hjælp til sorg, var repræsenteret af Preben Engelbrekt. Han fortalte om de mange børn og unge, som hvert år mister en forælder. Det drejer sig om cirka 2.000 børn/unge, og i øjeblikket er der cirka 12.000 børn/unge, som lever uden en af deres forældre. Det svarer til, at på hver eneste folkeskole i landet går der 6-7 børn/unge, hvis ene forælder er død. Det Nationale Sorgcenter hjælper omkring 2.000 børn/unge mellem 13-27 år hver eneste år. Det foregår som gruppeterapi, hvor der er 8 børn i en gruppe, som bliver ledet af en frivillig sorgmedarbejder eller en psykolog. Som noget nyt har Det Nationale Sorgcenter også lanceret internet baseret gruppeterapi for at nå de børn, som bor i yderområder i landet. Det er jo ikke alle, som bor tæt ved de store byer. Disse grupper bliver alle ledet af en uddannet psykolog.

Skyggebørn

Børn kan også opleve at blive lidt glemte ved sygdom/dødsfald i familien. Jes Dige fra Skyggebørn fortalte om de mange børn og unge, som oplever ”ventesorg”. I dagens Danmark er mange forældre alvorligt syge i mange år, og for mange ender sygdommen med døden. Børnene i disse familier kan opleve, at omgivelserne ikke spørger ind til børnene men kun til forælderens sygdom. ”Hvordan går det med din far?” i stedet for ”Hvordan har du det?” Disse børn, som venter på at far eller mor skal dø, kan opleve at blive meget kontrollerende over for deres omgivelser. De er så bange for at miste, at de gerne vil vide præcis, hvor og hvornår og hvordan alting skal foregå, og det kan blive set som et ønske om kontrol fra børnenes omverden.

Jes Dige fra Skyggebørn

Lov om rådgivning

I Norge er der lovgivning om, hvordan børn skal rådgives/behandles af for eksempel sygehuspersonale i forhold til sorg. I Danmark er der ingen lovgivning, men der er en anbefaling fra 2012. Denne bliver dog, ifølge Jes Dige, sjældent brugt, selv om der i Danmark er cirka 40.00 børn under 18 år, som har en alvorligt syg forælder. Disse børn oplever, at de ikke har/får en barndom, og det sætter naturligvis spor i deres voksenliv også.

Jes Dige har arbejdet med børn i 30 år, og han startede Skyggebørn i 1992. Skyggebørn er et fristed for børn/unge i sorg. De har grupper foreløbig i Aalborg og i København, men de arbejder løbende for at udvide tilbuddet. Skyggebørn er dog helt afhængige af frivilligt arbejde og støtte/donationer fra virksomheder og private.

Forælder forsvinder

En film med forskellige fotos og sangen ”You’re not there” med Lukas Graham gjorde stort indtryk på de cirka 150 tilhørere. Der blev blandt andet vist familiefotos, hvor den ene forælder så forsvandt fra billedet – altså et billede af for eksempel mor, far og barn, hvor faderen så toner væk fra billedet, så kun mor og barn er tilbage. Egentlig er det jo præcis den situation, man skal forestille sig, når man møder et barn i sorg. Hvor der før var glæde, er der nu bare tomt.

Peter Plys

Jes havde et godt råd til alle os voksne: ”Spørg børnene om deres sorg”. Kun på den måde kan man jo få noget at vide. Og det er jo sandt. Man kan også tænke som Peter Plys: ”Jeg ved aldrig rigtig, hvad jeg leder efter… Måske er det derfor, jeg altid finder noget, jeg kan bruge.

Peter Plys finder altid, hvad han skal bruge

Film nummer syv i materialet ”Da Bo mistede sin far” handler om, da Bo begynder i skole igen efter faderens død. Bo er nervøs og tænker meget, inden skoledagen begynder. Heldigvis møder Bo sin lærer, inden timen går i gang, og hun er dygtig til at spørge ind til Bos tanker. For Bo betyder dette, at skoledagen bliver lettere. Denne film kan give forældre inspiration til at snakke med deres børn om frygten for, hvad de vil sige henne i skolen, når man skal begynde igen efter et dødsfald i familien. Den kan også give forældre anledning til at snakke med deres børn om, hvad man kan gøre for at hjælpe en sørgende kammerat. Som i de andre film er det drengen Bille, som har lagt stemme til filmen, og det gør han rigtig flot.

Som formanden for Skyggebørn, Jes Dige siger: Spørg ind til, hvad børnene tænker, og grib det, de siger til at komme videre med en snak. Brug også det gratis materiale som ligger her

Læs mere om, hvad der kan gøres for børn/unge i sorg her

Læs også om sygehuspræstens tanker om børn i sorg

© Begravelsesforretningen Brdr. Oest

Seneste indlæg

Tid er relativ

Tid er et relativt begreb

Tiden er en underlig størrelse. Et minut består af 60 sekunder. En time består af 60 minutter, men et døgn består af 24 timer. Vi

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft