Bedemandens verden – del 4

Rustvogn_Et fint farvel

Rustvognen

Rustvognen er et af vores vigtigste arbejdsredskaber. Fra ny koster sådan en specialbil i omegnen af en million danske kroner, så det kan godt betale sig at vedligeholde bilerne. Nogle gange bliver der tilbragt mange timer i rustvognen i løbet af en dag. Tænk for eksempel på, hvis der skal afhente en afdød i København og hun/han skal køres til Grenaa. Bilerne skal hele tiden være holdt i god stand både ude og inde, og de skal være rene og pæne.

En rustvogn har mange opgaver. Den er naturligvis først og fremmest til transport af afdøde. Den bruges dog også som rullende kontor af bedemændene. Bedemændene har en taske med diverse udstyr i bilen såsom handsker, sengetøj til kister, salmehæfter, diverse papirer og også en almindelig førstehjælpskasse. I bilens kabine er der specielle rum til alle disse ting, så de ikke ligger løse og generer kørslen.

Rustvognens udseende

Ud over alt udstyret inde i rustvognens kabine skal bilen naturligvis vedligeholdes med service og hyppig vask. Den skal altid fremstå pæn at se på og rar at arbejde i. Når rustvognen kører på gaderne, skal den fremstå så pæn og velholdt som mulig. Denne type bil har symbolværdi og minder os om respekten for de afdøde. Hos os har vi altid haft lysegrå rustvogne, og mange mennesker giver udtryk for, at vores biler ikke er så triste at se på som de sorte rustvogne.

Bårer

RustvognPå siderne af bilen er der adgang til rum, som man ikke lægger mærke til ved normal kørsel. Disse rum indeholder forskellige bårer. Vores hæve/sænkevogn bruger vi, når vi skal køre en kiste ind i en kirke/kapel, hvorefter kisten sættes på bukke. Saxvognen bruger vi, når afdøde skal hentes. Denne vogn kan foldes ud, så kisten kan stå oven på.

Vi har også en splitbåre. Det er en båre, som anvendes i de situationer, hvor vi ikke kan få ordentlige arbejdsforhold. Det kan eksempelvis være på grund af en lav seng, eller hvis kisten ikke kan komme ind i det rum, hvor den afdøde ligger. Navnet splitbåre har båren fået, fordi den kan deles på midten ved hjælp af en låsemekanisme.

Den sidste båre vi har, er en trappebåre. Den bruger vi, hvis vi skal hente i et lejlighedskompleks uden elevator, eller hvis boligforholdene ikke gør det muligt at have en kiste.

Når vi bruger en af de fire bårer er afdøde altid spændt fast og dækket til, så transporten sker etisk forsvarligt og sikkerhedsmæssigt korrekt.

Grunden til, at vi har forskellige bårer, er selvfølgelig, at vi skal minimere de tunge løft mest muligt, så vi kan holde til vores arbejde.

© Brdr. Oest 2018

Seneste indlæg

Tid er relativ

Tid er et relativt begreb

Tiden er en underlig størrelse. Et minut består af 60 sekunder. En time består af 60 minutter, men et døgn består af 24 timer. Vi

Juletraditioner

Kalenderlyset har holdt sit indtog på mange danske borde, men vidste du, at lyset fylder 80 år præcis i år? Og vidste du, at man

Begravelse i skoven

Skovbegravelser

Vil du gerne vælge trækroner som din endelige udsigt? Vil du have din urne sat ned i en skov? Over hele landet findes der nu

Børnetestamente

Børnetestamente

Har du børn under 18 år, og har du overvejet, hvad der sker med dem, hvis du falder bort ved for eksempel en trafikulykke? Som

Del:

Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa

Ebeltoft og Omegn

Ebeltoft