Bedemandens verden – del 1

Gammel_rustvogn

Kirkerum

Hvad var en bedemand, hvad kommer det af?

Ordet bedemand stammer oprindeligt fra ordet ”Bydemand”. En bydemand var en mand, der gik rundt til alle gårdene og husene i landsbyerne og indbød folkene til forskellige ting som bryllupper, fødselsdage, barnedåb og altså også begravelser. Visse steder blev bydemanden modtaget med øl og snaps, når han kom, så sidst på dagen har det muligvis været lidt svært at være bydemand.

Bedemandens_arbejdeHvordan er en bedemands arbejde i dag?

En bedemand arbejder naturligvis med bisættelser og begravelser. Det alle andre ser, er nok mest selve ceremonien i forbindelse med afskeden med en afdød, rustvognskørsel og blomsterne. Der er dog mange andre opgaver for en bedemand i dag.

Samtalen/samtalerne med de pårørende fylder meget i bedemandens arbejde. Samtalerne skal både være oplysende for de pårørende, og de pårørende skal jo også føle sig hørt og forstået. Tit fortæller de pårørende en del om den afdøde, og her lytter bedemanden selvfølgelig gerne. Med andre ord; samtalerne drejer sig tit ikke kun om de rent praktiske ting men også om minder og ønsker baseret på de pårørendes forhold til afdøde.

Kontorarbejdet

Bedemandens_arbejde

Der er også en hel del kontorarbejde – nok mere end de fleste mennesker er klar over. Dødsfald skal anmeldes til de rette myndigheder. Bedemanden  ringer til præster og bestiller tid i kirke/kapel. Der skal udfyldes papirer, søges om offentlig begravelseshjælp Hvis afdøde var medlem af Sygeforsikringen Danmark skal der søges tilskud herfra og evt. fagforeninger, hvis afdøde var medlem her. Der skal evt. bestilles blomster og laves dødsannoncer. Nogle gange bestilles mindesamvær, og der skal snakkes med graveren osv. Ud over opgaverne i forbindelse med dødsfald skal bedemændene også holde sig opdateret på faglig viden, fakturere, lave regnskab, gøre rent i kontorlokalerne, pakke taske til næste samtale, vaske rustvogn, gøre kister klar m.m.

Når man arbejder som ansat bedemand i et firma, spiser man jo også gerne frokost sammen med sine kolleger, med mindre de er ude at køre. Også bedemænd har en helt almindelig side af deres arbejdsliv; der bliver snakket om mangt og meget nøjagtig som på enhver anden arbejdsplads.

Som bedemand skal man være parat til at arbejde på skæve tidspunkter. Der er jo telefonåbent i forretningen 24 timer i døgnet, og man har telefonvagt. Her er det naturligvis en fordel at være ansat i et firma i forhold til at have et én mands firma. Telefonen skal passes, og man skal være parat til at rykke ud til samtaler på alle tider af døgnet, når man har telefonvagten. Det sker ikke så tit, at der er nogen, der ringer om natten, men det kan forekomme.

Kvindelige bedemænd

Kvinder kan sagtens være bedemænd. Der er selvfølgelig tunge løft en gang imellem, men der findes meget udstyr til at hjælpe med løftene, og vi kommer jo altid to personer. De pårørende er meget velkomne til at deltage i arbejdet med at gøre den døde klar.

I næste afsnit af ”Bedemandens verden” vil vi fortælle om andre af vores opgaver. Vi håber, du får lyst til at læse med.

© Brdr. Oest Begravelsesforretning

Seneste indlæg

Markering af Commonwealth grave

Krigsgrave

På en lille kirkegård mellem Blåvand og Vejrs Strand ligger en lille kirke ved navn Mosevrå. På den lille kirkegård er der selvfølgelig begravet fiskere

Kirkens farver

Kirkens farver

Hvorfor er pinsen rød og påsken lilla? Farverne i kirken skifter, afhængig af kirkeåret, og afhængig af, hvilke begivenheder der er sket på de forskellige

Genoplivning af mennesker

Genoplivning af mennesker

Førstehjælp, hjertemassage og sygehusenes beredskab til genoplivning er velkendte i Danmark. Mange mennesker har taget et førstehjælpskursus, og når man tager kørekort i Danmark i

Ambulancens historie

Ambulancens historie

I mange, mange år måtte lægerne rykke ud til syge eller tilskadekomne patienter. Desværre var det ofte for sent, for når lægerne nåede frem, var

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa