Aflastnings- og Vågetjenesten i Randers

Kur_mod_ensomhed_Et_fint_farvel

Foreningen Aflastnings- og Vågetjenesten i Randers har eksisteret i næsten 25 år. Det er en forening baseret på frivillig arbejdskraft. Hanne Damm, tidligere sygeplejerske, frivillig arbejder i foreningen, sagde ja til at mødes med mig, så jeg kunne blive lidt klogere på dette fornemme, gratis tilbud til alle borgere i hele Randers kommune.

Samvirkende Menighedsplejer

Tjenesten arbejder tæt sammen med Samvirkende Menighedsplejer, som er en folkekirkelig organisation med mere end 100 års erfaring med frivilligt sognearbejde. Samvirkende Menighedsplejer har flere steder i landet startet aflastningstjenester og vågetjenester, fordi der ofte mangler støtte i hjemmene til de pårørende, som passer en syg mand eller kone.

Aflastning til pårørende til alvorligt syge

Som pårørende til en syg person går man meget alene med ansvaret for den syges trivsel, og det kan være hårdt ikke at se andre mennesker eller at kunne dyrke sine hobbies. Aflastningstjenesten giver den pårørende mulighed for nogle timers frihed om ugen, typisk 3-4 timer. Så kan den pårørende gå til fx banko, kursus, handle eller lignende.

Det vil være den samme person fra Aflastningstjenesten, som kommer i hjemmet. Hanne Damm har fx været aflaster i et bestemt hjem en gang om ugen i 7 år nu. Så kan konen i huset passe sit kursus og dermed få kontakt med andre mennesker og opleve lidt andre ting. Hanne fortæller, at hun nogle gange har sit strikketøj med eller en salmebog. Fælles for aflastnings- og vågetjenesten er, at man er til stede på den syges præmisser.

Frivilligt arbejde

Hvis du kunne tænke dig at blive en del af aflastningstjenesten kræves der ingen forkundskaber, men mange af de frivillige har en baggrund inden for sundhedssektoren. Det er modne og motiverede mennesker med empati, tålmodighed og intuition. Du har naturligvis tavshedspligt. Opgaven er at være til stede i hjemmet hos den syge en gang ugentligt ca. 3 timer. Der er absolut ingen plejemæssige opgaver forbundet med tjenesten; bare samvær på hjemmets præmisser. Til gengæld får du din transport betalt, og du får hyggeligt samvær med de andre inden for tjenesten.

Hvem kommer tjenesten hos?

Vågetjenesten udfører den opgave, det er at våge over døende borgere og dermed støtte dem og deres pårørende. De pårørende kan få sovet lidt eller måske komme lidt ud, mens vågetjenesten er til stede, men der våges også over mennesker uden pårørende. Også her er der tavshedspligt. Tjenesten er et supplement til professionel hjælp, og der er altså heller ikke her plejeopgaver forbundet med tjenesten ud over at vise omsorg for den døende. Vågetjenesten kommer både i private hjem og på kommunens plejehjem. Alle kan henvende sig og bede om hjælp, men oftest er det hjemmeplejen, som har kendskab til foreningen.

Vågerens opgaver

Vågerens opgaver består i at være hos den døende, (om dagen, om aftenen eller om natten), omkring 3-4 timer i tæt samarbejde med det professionelle personale fra hjemmeplejen. Til gengæld får du som frivillig i vågetjenesten din transport betalt, kurser og klubmøder og vagter efter eget ønske.

Hanne Damms erfaringer

Hanne Damm har deltaget i vågetjenesten siden 2007. Som hun beskriver arbejdet, lyder det som om, hun gør det, en pårørende ville gøre. Hun kan væde den døendes læber, give lidt vand at drikke, synge en sang, nynne lidt, stryge over håret eller måske bare holde i hånden. Fra Hannes fortid som sygeplejerske ved hun, at følesansen og hørelsen er noget af det sidste, som forsvinder, og for den døende kan lyden af en venlig stemme være en stor trøst.

Hvis du gerne vil vide mere om tjenesten eller kontakte dem så se her:

http://www.aflaster.dk/

Aflastning- og vågetjenesten i Randers søger altid flere frivillige, da behovet for hjælp til tider er større end antallet af frivillige hjælpere.

Hvis du har behov for at få hjælp fra en vågetjeneste, kan du, ud over i Randers, se på en af følgende sider:

http://www.aeldresagen.dk/lokalafdelinger/randers-noerhald-langaa/vejledning/vaagetjeneste

https://www.aeldresagen.dk/lokalafdelinger/assentoft/hjaelp-og-vejledning/vaagetjeneste

http://grenaa.drk.dk/aktiviteter/vaagetjeneste/

https://www.aeldresagen.dk/lokalafdelinger/hadsund/hjaelp-og-vejledning/brug-s-vaagetjenesten

https://www.aeldresagen.dk/lokalafdelinger/hobro/hjaelp-og-vejledning/brug-vaagetjenesten

© Brdr. Oest Begravelsesforretning

Seneste indlæg

Markering af Commonwealth grave

Krigsgrave

På en lille kirkegård mellem Blåvand og Vejrs Strand ligger en lille kirke ved navn Mosevrå. På den lille kirkegård er der selvfølgelig begravet fiskere

Kirkens farver

Kirkens farver

Hvorfor er pinsen rød og påsken lilla? Farverne i kirken skifter, afhængig af kirkeåret, og afhængig af, hvilke begivenheder der er sket på de forskellige

Genoplivning af mennesker

Genoplivning af mennesker

Førstehjælp, hjertemassage og sygehusenes beredskab til genoplivning er velkendte i Danmark. Mange mennesker har taget et førstehjælpskursus, og når man tager kørekort i Danmark i

Ambulancens historie

Ambulancens historie

I mange, mange år måtte lægerne rykke ud til syge eller tilskadekomne patienter. Desværre var det ofte for sent, for når lægerne nåede frem, var

Del:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Brdr. Oest

Randers

Nanny S. Kristensen Eftf.

Grenaa

Bastrups Eftf.

Hadsund

Glerups Eftf.

Allingåbro

Søren Røndes Eftf.

Grenaa